16 d’ag. 2014

UNITAT 2.- L'ORGANITZACIÓ ECONÒMICA (1BAH)


- Les possibilitats de producció d'una societat en un determinat període de temps estan condicionades per la quantitat de recursos productius i la tecnologia de què disposa. Quan l'aprofitament dels recursos és eficient, aquesta societat assoleix el seu màxim de producció potencial a la frontera de possibilitats de producció (FPP).
- Si s'incrementa la quantitat de recursos productius utilitzada o millora la seua productivitat, el país creix econòmicament. La productivitat relaciona el valor de la producció de béns amb els recursos productius aplicats per a la seua obtenció.
- Per funcionar econòmicament no n'hi ha prou amb agrupar recursos o tecnologies, sinó que a més cal determinar les fórmules de repartiment dels recursos. L'organització econòmica de qualsevol societat passa per contestar aquestes preguntes:
• Quins béns i serveis produir i en quina quantitat?
• Com produir?
• Per a qui produir?
- Les respostes a aquestes preguntes configuren sistemes econòmics diferents. Un sistema econòmic és la forma en què s'organitza una societat per satisfer les seues necessitats amb recursos escassos alhora que estableix fórmules de repartiment per a la població.


- Els sistemes econòmics per excel·lència són el sistema de mercat, el sistema de planificació centralitzada i el sistema mixt. Les famílies i les empreses són els principals protagonistes en el sistema d'economia de mercat. En canvi, en el sistema de planificació centralitzada l'únic i principal actor és el sector públic, és a dir, l'Estat. A mig camí dels dos sistemes esmentats se situa el sistema d'economia mixta, en el qual les decisions són compartides en major o menor grau per tots els agents econòmics.
- Tots els països disposen d'una determinada dotació de recursos productius i la seua quantitat és tan important com la forma de combinar-los. La tecnologia és la forma en què es combinen els diferents recursos productius disponibles per obtenir un bé o servei.
- La frontera de possibilitats de producció (FPP) reflecteix les quantitats màximes de béns i serveis que és capaç de produir una societat en un determinat període de temps a partir d'uns recursos productius i uns coneixements tecnològics donats.
- El creixement econòmic és l'increment de la producció de béns i serveis d'una societat en un període determinat de temps, i hi ha dues formes de créixer econòmicament: augmentant els recursos productius o millorant la productivitat.
- El gran avantatge del sistema d'economia de mercat és que les persones, també les famílies i les empreses, consumeixen i produeixen segons les seues preferències i disponibilitats. Però tot sistema presenta avantatges i inconvenients i aquest no és una excepció.
- Entre els factors que van condicionar la caiguda del sistema d'economia planificada, a finals del segle XX, es troben els errors de previsió, la falta d'incentius i l'excessiva burocràcia.
- Les funcions fonamentals de l'Estat en un sistema d'economia mixta actual són: establir el marc jurídic-institucional, subministrar béns públics, redistribuir la renda i suavitzar la inestabilitat cíclica.



Laulauenlaseuatinta

Laulauenlaseuatinta
https://laulauenlaseuatinta.carrd.co/

La Guerra de Successió a Vila-real

Himne a Vila-real (1274-2024)

Posts més consultats

Visualitzacions de pàgina l'últim mes